In de maand november hebben we een aantal ‘Uitvindingen‘ activiteiten gepland staan. We zijn vorige week op een basisschool in Koningslust (Limburg) begonnen en gisteren hebben de kinderen uit groep 5 uit Delfgauw kennisgemaakt met de wereld van de Uitvinders. Komende zondag 4 november zijn we met dit thema te gast bij Bibliotheek Theek5 in Oosterhout.

Nee het is geen toeval, vrijdag 9 november is het namelijk de Dag van de Uitvinders en “herdenken we wereldwijd grote uitvinders die ons leven hebben veranderd, maar moedigen we ook huidige uitvinders aan om vooral door te gaan met innoveren. Ook herdenken we vergeten uitvinders”.

En als we het toch over Uitvindingen hebben… gisteren na afloop van het project over Uitvinden Op een steenworp afstand van Delfgauw ligt Delft en heb een bezoek gebracht aan het Prinsenhof. De 80-jarige oorlog, de geboorte van Nederland, hier wordt momenteel door TV en Media veel aandacht aan besteed.
Het moordwapen waarmee Willem van Oranje werd vermoord, was een zgn. radslotpistool, een nieuwe uitvinding in de 16e eeuw. “Het kan geladen meegedragen worden, met een sleutel wordt het rad opgewonden”. De Fransman Balthasar Gerards toonde overigens geen berouw en zou het gewoon opnieuw doen bekende hij later in een uitgebreide confessie.

Willem van Oranje in 1584 vermoord.

Hier werd Willem van Oranje in 1584 vermoord.

Balthasar Gerards

Radslotpistool waarmee Willem van Oranje mee werd vermoord.

Willem van Oranje

Willem van Oranje. Prinsenhof