OVER

Wie is Sandra van Dam?

Die eeuwige nieuwsgierigheid naar dingen om je heen…

Als nieuwsgierig kind zat ik vaak met mijn neus in de boeken en te turen naar de betoverende sterrenhemel. Mijn fascinatie strekte zich uit tot uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen zoals sterrenkunde, geologie, prehistorie, archeologie, kunst en geschiedenis. Op mijn vijftiende werd ik lid van de JWG, de Jongerenwerkgroep voor Weer- en Sterrenkunde in Rotterdam, waar ik gelijkgestemde jongens en meisjes ontmoette met een gedeelde passie voor de sterrenkunde.

Twee jaar later werd ik contactpersoon van deze afdeling. Met veel plezier had ik jarenlang kinderen begeleid en allerlei uitstapjes georganiseerd inclusief gastsprekers. In de tussentijd verzamelde ik thuis, een inmiddels groot, wetenschappelijk knipselarchief. Sinds de jaren ’80 hou ik bijv. dagelijks de krant(en) bij op zoek naar wetenschappelijke artikelen, alhoewel het internet ook zijn intrede heeft gedaan. Twee jaar later nam ik de rol van afdelingscoördinator op me. Met veel plezier begeleidde ik jarenlang kinderen, organiseerde diverse uitstapjes en zorgde voor boeiende sprekers voor onze bijeenkomsten. Tijdens deze periode bouwde ik ook thuis een uitgebreid wetenschappelijk knipselarchief op. Sinds de jaren ’80 volg ik dagelijks het nieuws in de kranten, op zoek naar wetenschappelijke artikelen, alhoewel het internet inmiddels zijn intrede heeft gedaan.

Vanaf mijn 20ste stapte ik over van de JWG naar de NVWS, de afdeling voor sterrenkunde voor volwassenen. Uiteindelijk heb ik mijn lidmaatschap moeten vanwege mijn studie Museologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Sinds midden jaren ’90 tot 1 januari 2019 ben ik afdelingssecretaris van Stichting Geologische Activiteiten (GEA) in Rotterdam geweest en sinds 2014 tot 1 januari 2019 waren deze taken uitgebreid voor de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) afdeling Maaswaarden. Op mijn twintigste maakte ik de overstap van de JWG naar de NVWS, de afdeling voor sterrenkunde voor volwassenen. Uiteindelijk moest ik mijn lidmaatschap opgeven vanwege mijn studie Museologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.

Van midden jaren ’90 tot 1 januari 2019 vervulde ik de rol van afdelingssecretaris bij Stichting Geologische Activiteiten (GEA) in Rotterdam. Vanaf 2014 tot 1 januari 2019 werden deze taken uitgebreid naar de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV), afdeling Maaswaarden.

Sandra van Dam
Sandra van Dam
Sandra van Dam

gaat door tijdens uitstapjes en vakanties

In mijn vrije tijd besteed ik vaak aandacht de natuur- en wetenschap. Deze interesse combineer ik graag met andere vakantieactiviteiten. Het lijkt bijna toevallig, maar ons vakantieadres bevindt zich vaak in de nabijheid van groeven, (geologie), wandeltochten of andere interessante bezienswaardigheden. Het verzamelen van gesteenten, mineralen en fossielen blijft leuk evenals het bezoeken van steden en het opsnuiven van cultuur.

In 2009 ben ik begonnen met het geven van lezingen en workshops over uiteenlopende natuurwetenschappelijke onderwerpen, aanvankelijk onder de naam Kidsdiscovery, later omgedoopt tot Curiosityworld. Al snel bleek dat niet alleen de oorspronkelijke doelgroep (kinderen) dit waardeerde, maar ook jongeren en volwassenen. In 2014 sloot Curiosityworld een succesvolle samenwerking met het Jeugdtheater Van Niks & Van Alles (Janine Vriens), waaruit bleek dat theater en wetenschap in een ‘Klokhuis’-formule uitstekend samengaan.

Sinds 2019 ben ik, naast mijn werk voor Curiosityworld, ook vaste medewerker bij Stadsmuseum Tilburg. Hier houd ik mij met name bezig met (school)educatie en publieksactiviteiten, waarbij het zomaar kan voorkomen dat ik in de regio Tilburg de ene keer voor de klas sta namens Curiosityworld (wetenschap) en de andere keer namens Stadsmuseum Tilburg (erfgoededucatie).

Links: interview, afgenomen op 18 januari 2019 door G. Deliën van De Uitstraling. 

Missie
Op een enthousiaste manier kennis overdragen aan belangstellenden door het aanbieden van educatieve lezingen, workshops en excursies.

Visie
Op een verantwoorde wijze het publiek inspireren en enthousiasmeren voor natuur- en wetenschap, geologie, prehistorie, natuur en geschiedenis.