Een mooie, boeiende en intensieve vakantie achter de rug bij onze oosterburen Duitsland, deelstaat Saksen. Een kort verslag over de te bezochten lokaties, steden, musea en wandelgebieden.

Vertrek donderdag 22 juli richting ons hotel NH Messe Hotel in Leipzig. De volgende dag met het OV naar centrum Leipzig. Doel: bezoek aan Gedenkstätte Museum in der „Runden Ecke“ (het voormalige hoofdkwartier van de Stasi) en het Zeitgeschichtliches Forum (museum over DDR tijd). Beide plekken zeer indrukwekkend maar erg treurig wat er voor 1989 in het Oosten heeft afgespeeld. Na beide musea was het tijd voor iets opbeurends en zijn we gaan winkelen in de (verkeersvrije) Altstadt Leipzig.  Ook de bekende Panoramatoren ‘beklommen’ voor het mooiste uitzicht over de stad.

Zaterdag 24 juli hebben we een geologische wandelroute van ca. 20 km gedaan waarbij we langs enkele groeves kwamen waaronder de grote Kaolin groeve in Mügeln. (Kaolin wordt o.a. voor porselein gebruikt). Zondagmorgen reden we naar Beucha voor het prachtige uitzicht op de (overgebleven) kerk op de steile (uitgegraven) porfiergroeve. Daarna doorgereden naar Machern waar in de laatste zondag van de maand de Stasi Bunker Leipzig voor het publiek is geopend. (Woorden schieten te kort). Aan het einde van de dag hebben we nog de geologische Bergbaupfad gewandeld in Hohburg. Wederom prachtig.

Maandag naar de ZOO, vergelijkbaar met Artis in Amsterdam. Dinsdag 27 juli zal ik niet zo snel vergeten. Het bezoek aan slot Colditz was erg interessant. Het kasteel van Colditz werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als gevangenis voor krijgsgevangen officieren. Ook uit Nederland. Een bijzonder verhaal met een fijne gids en een interessant museum. Aan het einde van de dag wederom een geologische wandeling gedaan. Nu waren we bij het Rochelitzer pad. Woensdag was het tijd om te vetrekken vanuit ons Hotel in Leipzig naar het landhotel Landidyll in Wilthen. Onderweg deden we Dresden aan, een prachtige opnieuw opgebouwde stad uit de ‘WOII’. Als eerste bezochten we de Stasi gevangenis, Gedenkstätte Bautzner Straße Dresden. Ook hier woorden te kort. Daarna bezochten we het beroemde Zwinger en kochten we een kaartje voor de Mathematisch Physikalischer Salon. Dresden is een prachtige stad met veel historie. De volgende dag naar Görlitz. Görlitz is een gedeelde stad. Het ligt aan de rivier de Neisse, die de grens met Polen vormt. Ook hier weer prachtige gebouwen, een rijke historie en bij de brug steek je over om in Polen bij de stad Zgorzelec te komen. Te veel gezien om het hier te beschrijven. Vrijdag 30 juli zijn we gaan wandelen in Saksische Schweiz in Saksen (en ’s avonds in Tsjechië nog een  ‘bunkerwandeling’ gedaan). Zaterdag 31 juli wezen wandelen in Tsjechisch Bohemen (Hrensko) waar we o.a. langs de beroemde Pravcicka brana kwamen. Ook bijzonder. Varen door de Klamm. Zondag 1 augustus terug naar Görlitz  en twee musea bezocht: Das Barockhaus (Wunderkammer verzamelingen en kunst) en Natuurhistorisch museum Görlitz. Twee prachtige musea. In de namiddag zijn we gaan zwemmen in de Görlitzer See. We waren een beetje moe van al de indrukken en het vele, vele wandelen. De laatste dag van deze geweldige vakantie hebben we mooie wandeling gemaakt in het Zittau gebergte. De volgende dag op weg naar Nederland maakten we nog een extra tussenstop in Torgau waar de Amerikanen en Russen elkaar op 25 april 1945 bij de rivier de Elbe voor het eerst tegenkwamen. Deze vakantie was helemaal top maar thuis eerst maar eens uitrusten.