NOORDPOOL

Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over de Noordpool

Noordpool (groep 1 t/m 8)

Een prachtige lezing over de Noordpool waar we ingaan op de (geografische) ligging en bijzonderheden van dit grote pakijs in de Noordelijke IJszee. We bekijken de weerselementen, betrekken de natuur en dieren erbij. Welke mensen wonen rond de Noordpool en waarom is het zo lang licht of juist donker. Wie is als eerste op de Noordpool geweest en welke experimenten zijn niet helemaal goed gegaan? Wat is er met de Noordpool aan de hand en welk onderzoeksschip heeft in 2020 zich met opzet laten vastvriezen?

Groep 1 en 2

“Zarina is vandaag naar de bibliotheek geweest. In de bibliotheek kun je boeken lenen. Zarina heeft een boek geleend over de Noordpool. Nu ze thuis is, ploft ze met het boek op de bank. Bladzijde voor bladzijde begint ze het boek te lezen. Ze leest over de kou, de dieren en de mensen die op de Noordpool wonen. Maar ze leert ook waar de Noordpool precies ligt en dat het vroeger heel moeilijk was om daar te komen. Eigenlijk zou ze zelf ook naar de Noordpool willen reizen maar hoe? Op de Noordpool kom je niet gemakkelijk en als ze er is, waar moet ze dan verblijven? Welke kleren moet ze aantrekken en is het echt waar dat het ijs op de Noordpool smelt en dat beetje bij beetje warmer wordt? Zarina besluit op een dag op avontuur te gaan en vandaag is het dé dag.”

We starten met een kidscollege over De Noordpool met Zarina in de hoofdrol. Aansluitend gaan we haar reis namaken in een workshop. De kleuters gaan een Noordpoollandschap met de ‘elementen’ die daarbij horen namaken. We werken met papier, piepschuim, watten, (beetje klei) en gebruiken zo veel mogelijk natuurlijke materialen.

Groep 3 t/m 8

Het is winter. Misschien wel heel erg koud in hartje Nederland maar hoe zou het op de Noordpool zijn? Ligt daar een dik pak sneeuw, kreunend ijs? Over sneeuw en ijs gesproken. Wat weet jij eigenlijk van de Noordpool? De naam zegt het al, het ligt in het Noorden. Maar waar is het Noorden dan en hoe weet je dat? En om in het hoge Noorden te komen, hoe kom je daar en hoe deden ze dat vroeger? Vroeger (langer geleden) was het een heel avontuur om daar te komen. Met luchtballonnen en sledehonden probeerden avonturiers de Noordpool te bereiken. Lukten dit ook? Wie heeft de Noordpool (als eerste) bereikt en wie niet? Welke dieren en mensen leven er nu en wat is er (klimatologisch) aan de hand met de Noordpool? Tenslotte blikken we nog terug op een poolexpeditie (poolreis) van wetenschappers.

Na de lezing gaan we met de workshop aan de slag. We gaan een Noordpoollandschap zo echt mogelijk namaken en gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke materialen.