KLEUREN IN DE WETENSCHAP

Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over wetenschap

Kleuren in de Wetenschap (groep 5 t/m 8)

We starten met een interessante lezing over kleur en licht en maken kennis met Kleuren én Wetenschap. Een mooie en een gevarieerde combinatie, want hier valt heel veel over te vertellen en te discussiëren.

De Engelse geleerde Isaac Newton bijvoorbeeld. Hij werd geboren op eerste kerstdag van het jaar 1642. Als enig kind van het gezin toonde Newton op vrij jonge leeftijd interesse voor de wetenschap, voor de ruimte, voor de ‘onverklaarbare verschijnselen’ om hem heen, zoals de zwaartekracht. Naast zijn theorie over zwaartekracht ontdekte hij per toeval dat ‘wit licht’ uit verschillende kleuren bestaat. Hoe hij dat heeft ontdekt kun je horen in de lezing. En over kleuren gesproken. Waarom is de lucht blauw en soms bij zonsondergang een beetje rood? Dit heeft allemaal met ‘kleur’ te maken. Zelfs de sterren zijn gekleurd!

Jij en ik interpreteren kleuren net iets anders. Dit heeft met de signalen in onze hersenen te maken en hoe komt het dat iemand kleurenblind is? Kunnen dieren trouwens ook kleuren onderscheiden? Zie je? Er valt heel veel over kleuren in de wetenschap te vertellen.

Met de workshop aansluitend gaan we een mooie gekleurde sterrenhemel maken met een speciaal lichtgevende verf of er kan gekozen worden voor de kleurencirkel.

Kleuren in de wetenschap