KLEUREN IN DE WETENSCHAP

Educatieve kinderlezingen over kleuren in de wetenschap

Kleuren in de Wetenschap (groep 5 t/m 8)

We starten met een interessante lezing over kleur en licht en maken kennis met Kleuren én Wetenschap. Een mooie en een gevarieerde combinatie, want hier valt  veel over te vertellen en te discussiëren. “Ik zie echt een gele .. en ik een blauwe..”.

Neem nu de Engelse geleerde Isaac Newton bijvoorbeeld. Hij werd geboren op Eerste Kerstdag, 1642. Als enig kind van het gezin toonde Newton op vrij jonge leeftijd aan interesse te hebben voor de wetenschap, voor de ruimte, voor de ‘onverklaarbare verschijnselen’ om hem heen, zoals zwaartekracht. Naast zijn theorie over zwaartekracht ontdekte hij per toeval dat ‘wit licht’ uit verschillende kleuren bestaat. Hoe hij dit heeft ontdekt kun je horen tijdens de lezing. En over kleuren gesproken. Waarom is de lucht blauw en soms bij zonsondergang een beetje rood? Wist dat sterren ook gekleurd zijn en waar heeft dat dan mee te maken?

Jij en ik interpreteren kleuren net iets anders. Dit heeft met signalen in onze hersenen te maken. En, hoe komt het dat iemand kleurenblind is? Kunnen dieren  kleuren onderscheiden? Zie je? Er valt heel veel over ‘kleuren en de wetenschap’ te vertellen.

Alleen een lezing, ook boeiend!

Kleuren in de wetenschap