DUURZAAMHEID

Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over duurzaamheid

Duurzaamheid (groep 5 t/m 8)

Bewustwording van duurzaamheid. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

We starten met de hoofdpersoon van het verhaal Lisa. Lisa woont dicht bij het strand en heeft een moestuin. Op een dag vindt Lisa een berg afval, waar komt (dat) afval vandaan en wat gebeurt er wanneer een dier het afval aanziet voor voedsel? Hoe minder afval, hoe beter voor het milieu en is het meest duurzaam.

Wat is duurzaamheid en waarom is het zo belangrijk voor onze woon- en leefomgeving? We gaan de planeet aarde ook vanuit de ruimte bekijken en zien wat fossiele brandstoffen veroorzaken en de toenemende plastic in de oceanen. Maar natuurlijk staan we ook stil bij oplossingen zoals het opwekken van zonne-energie, aardwarmte, biomassa (???)  (2e, 3e generatie) etc. We sluiten de lezing af met een vraagstuk wat de kinderen nog zelf zouden kunnen doen met aansluitend een workshop. Er is een keuze uit:

Workshop 1: 

We verbruiken met z’n allen best veel papier in Nederland. Wereldwijd worden zelfs  (miljarden) bomen gekapt om papier van te maken. Kartonnen doosjes met hagelslag, theedoosjes, ze zijn allemaal gemaakt van papier. Gelukkig kennen we het proces van recyclen en wordt steeds meer van oud papier afval nieuw papier gemaakt. Wat kun jij maken van (afval)kartonnen doosjes en restpapier?

Workshop 2:

Het maken van  een moodboard waarin duurzaamheid (wat kunnen wij er aan doen?) centraal staat.

duurzaamheid