EXOPLANETEN
Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over exoplaneten
Exoplaneten (groep 6 t/m 8)
Regelmatig verschijnt in de krant, in een vaktijdschrift of op het internet dat er nieuwe exoplaneten (dat zijn planeten die om andere sterren draaien dan de zon) zijn ontdekt. Grote vraag is altijd, hoe ver staan ze van ons verwijderd en wat voor soort exoplaneet het is. Sinds de jaren ’90, met de ontdekkingen van de eerste exoplaneten, zijn er inmiddels meer dan 5000 bevestigd. En het eind is nog lang niet in zicht. Het leuke en interessante is dat Curiosityworld, dankzij deze ontdekkingen een geheel nieuw onderwerp binnen de sterrenkunde thema heb kunnen toevoegen. Nog leuker, sinds de jaren ’90 verzamelt Curiosityworld info over exoplaneten. Een mooi moment om het knipselarchief eens te delen met de kinderen / publiek.
In de lezing gaan we trouwens ook in hoe je planeten buiten ons zonnestelsel kunt vinden. Welke hulpmiddelen heb je daarbij nodig om ze te vinden en als je ze hebt gevonden, hoe weet je dan waaruit zo’n exoplaneet bestaat. Stel dat zo’n exoplaneet in de zgn. ‘Leefbare Zone’ wordt gevonden, wat dan? Zou er leven zijn? Allemaal vragen die we gaan doornemen tijdens deze kidscollege.
Optie: exoplaneten workshop
Een groot zwart vel – wat de donkere hemel voorstelt – moet natuurlijk gevuld worden met exoplaneten.
NIEUWE NEDERLANDSE NAAM – een bericht uit 2019
Tot 30 september 2019 mocht Nederland een nieuwe naam verzinnen voor exoplaneet HAT-P-6b.
HAT-P-6b is een exoplaneet ontdekt door HatNet op 15 oktober 2007. De planeet staat op een afstand van zo’n 910 lichtjaar van de aarde vandaan in het sterrenbeeld Andromeda, waar het een baan rond zijn ster HAT-P-6 heeft. De massa van de planeet bedraagt net iets meer dan die van Jupiter met 5,7%, maar de radius is daarentegen wel 33% wijder, waardoor de dichtheid van de planeet 0.45 g/cm3 bedraagt. Het grote formaat in tegenstelling tot de massa van de planeet is te verklaren door de grote hoeveelheid warmte die de planeet ontvangt van zijn naburige ster. Door deze warmte dijt de atmosfeer van deze hete Jupiter namelijk uit. De omloopsnelheid van HAT-P-6b rond zijn ster bedraagt 3,852985 dagen of 92 uur, 28 minuten en 17 seconden. De afstand tot zijn ster bedraagt 0,05235 AU.