EXOPLANETEN

Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over exoplaneten

Exoplaneten (groep 6 t/m 8)

Regelmatig verschijnt o.a. in de media, in de vaktijdschriften, op het internet dat er nieuwe exoplaneten (planeten die om andere sterren draaien dan de Zon) zijn ontdekt. Grote vraag is altijd, hoe ver zijn ze van ons verwijderd en waaruit bestaat zo’n exoplaneet. Sinds de jaren ’90, met de ontdekking van de eerste exoplaneten, zijn er inmiddels meer dan 4000 bekend. En het eind is nog lang niet in zicht. Het leuke en interessante is dat we dankzij deze ontdekkingen een geheel nieuw onderwerp hebben voor een lezing. Nog leuker, sinds de jaren ’90 verzamel Curiosityworld alles over exoplaneten. Een mooi momentje om het knipselarchief aan het publiek te laten zien.

We gaan ons vertrouwde Zonnestelsel verlaten en gaan op zoek naar exoplaneten. Hoe vind je planeten buiten ons Zonnestelsel? Welke hulpmiddelen heb je daarbij nodig om ze te vinden en als je ze hebt gevonden, hoe weet je dan waaruit zo’n exoplaneet bestaat. Stel dat zo’n exoplaneet in de zgn. Leefbare Zone hangt, wat dan? Zou er leven zijn? Allemaal vragen die we uitgebreid gaan behandelen bij dit onderwerp. Na de lezing volgt een workshop over exoplaneten.

We gaan onze eigen buitenaardse planetenstelsel maken! (optie)

NIEUWE NEDERLANDSE NAAM

Tot 30 september 2019 mocht Nederland een nieuwe naam verzinnen voor exoplaneet HAT-P-6b.

HAT-P-6b is een exoplaneet ontdekt door HatNet op 15 oktober 2007. De planeet staat op een afstand van zo’n 910 lichtjaar van de aarde vandaan in het sterrenbeeld Andromeda, waar het een baan rond zijn ster HAT-P-6 heeft. De massa van de planeet bedraagt net iets meer dan die van Jupiter met 5,7%, maar de radius is daarentegen wel 33% wijder, waardoor de dichtheid van de planeet 0.45 g/cm3 bedraagt. Het grote formaat in tegenstelling tot de massa van de planeet is te verklaren door de grote hoeveelheid warmte die de planeet ontvangt van zijn naburige ster. Door deze warmte dijt de atmosfeer van deze hete Jupiter namelijk uit. De omloopsnelheid van HAT-P-6b rond zijn ster bedraagt 3,852985 dagen of 92 uur, 28 minuten en 17 seconden. De afstand tot zijn ster bedraagt 0,05235 AU.

Op 17 december 2019 werd de nieuwe naam in het kader van het 100 jarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie (IAU) tijdens de Gala van de Sterrenkunde in Leiden bekendgemaakt en wij waren er bij! Wat het is geworden? Nachtwacht!

Bron:https://nl.wikipedia.org/wiki/HAT-P-6b
Exoplaneten