DE STEENTIJD

Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over de Steentijd

De Steentijd (groep 5 t/m 8)

De steentijd in Nederland duurde van circa 300.000 tot 2000 jaar geleden. In deze periode gebruikten mensen voornamelijk stenen gereedschappen en werktuigen, vaak gemaakt van vuursteen en soms van kwartsiet afkomstig uit Wommersom. De mensen vestigden zich bij voorkeur in grotten, maar als die er niet waren, bouwden ze hun onderkomens op hoger gelegen, drogere plekken.

In de vroege steentijd waren er jagers en verzamelaars die met de wilde dieren meereisden. Tegen het einde van de steentijd veranderde dit: steeds meer jagers-verzamelaars vestigden zich op vaste plekken en begonnen aan landbouw. De steentijd wordt opgedeeld in drie periodes, waarbij we de meeste aandacht besteden aan de Oude Steentijd. In deze periode speelde Doggerland een belangrijke rol. Ook de Nieuwe Steentijd, bekend om de vuursteenmijnen in Limburg, krijgt uitgebreidere aandacht.

Workshop:
Na de lezing gaan een landschap maken uit de Oude Steentijd geïnspireerd door Doggerland. Hierbij gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Om de ervaring levendiger te maken, brengen we vuurstenen, schrabbers en afslagen mee als visuele ondersteuning.

Als een mooie herinnering krijgt elk kind, zolang de voorraad strekt, een stuk vuursteen – afkomstig uit de beroemde vuursteenmijnen van Limburg – mee naar huis.

steentijd-bronstijd-ijzertijd
steentijd bronstijd ijzertijd