HIËROGLIEFEN

Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over hiërogliefen

Kun jij lezen wat er op de afbeelding staat?

Vast niet, maar straks wel een beetje. Weet je wat dit is? Dit is een heel oud schrift. Het schrift is geschreven door de Oude Egyptenaren. We noemen dit schrift hiërogliefen. Hiërogliefen lijken op een geheimschrift, want niet iedereen kon het vroeger lezen, laat staan schrijven. In Egypte vind je nog steeds ‘deze heilige tekens’. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden op oude tempels en in piramides.

Maar wat zijn hiërogliefen eigenlijk? Hiërogliefen zijn tekens en kleine tekeningen. Je kunt het vergelijken met een soort alfabet maar niet van letters maar van tekens, klanken en soms hele woorden.

In deze kindercollege proberen we het ‘geheimschrift’ uit het Oude Egypte te kunnen lezen en te begrijpen. We duiken ook in de geschiedenis van het Oude Egypte, het ontstaan van de hiërogliefen, de rol van veldheer Napoleon, het fort in Alexandrië, de codekrakers en nog veel meer.

We gaan in de workshop zelf ook in hiërogliefen schrijven. Wat dacht je van je eigen naam op een echt stuk papyrus* (papier van riet) uit Egypte.

*) zolang de voorraad strekt

hiërogliefen