HIËROGLIEFEN

Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over hiërogliefen

Workshop: ‘Lei en kei’

Over keien gesproken! We gaan met griffel en lei op kei schrijven. Een lei was vroeger een schrijfplankje waar je met een griffel (een leien pen) op schreef. Zo’n leien schrijfplankje was omringd door een houten frame. Vooral na de 2e WO, bij gebrek aan papier, kwam het leien schrijfplankje weer tevoorschijn. Naast het schrijven in schoonschrift op het leien plankje kan daarnaast op eigen leisteen worden geschreven. Iedereen krijgt een leistenen plaat uitgereikt waarmee hij/zij ermee aan de slag gaat.

Workshop: ‘Monnikenwerk’

Ontdek hoe de monniken vroeger met ganzenveer en inkt schreven op perkament. Ga zelf aan de slag met ganzenveer en probeer het Gotisch voorbeeldschrift na te maken. Maak je eigen monnikenboek en teken zelf je miniaturen. Een superleuke workshop waar je dus in Gotisch schrift kunt schrijven, een miniatuur mag tekenen en zo je eigen Middeleeuws boekwerk kan samenstellen.

Workshop: ‘Schrijven met Kroontjespen’

Ervaar zelf hoe het is om met kroontjespen en inkt te schrijven. Onze voorouders hebben dit vele jaren gedaan. Het schrijven met kroontjespen doe je niet zomaar. Als je teveel inkt dipt, krijg je vlekken en hoe zorg je ervoor dat alles netjes blijft. Voor iedereen ligt een mooi leeg schrijfboekje klaar dat je met kroontjespen mag beschrijven. We eindigen de workshop met diverse stempeltechnieken. Dit om je schrijfboekje op te leuken.

Kun jij lezen wat er op de afbeelding staat?

Vast niet, maar straks wel een beetje. Weet je wat dit is? Dit is een heel oud schrift. Het schrift is geschreven door de ‘Oude’ Egyptenaren. We noemen dit schrift: hiërogliefen. Hiërogliefen lijken op een geheimschrift, want niet iedereen kon dat vroeger lezen, laat staan schrijven. In Egypte vind je nog steeds ‘deze heilige tekens’. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden op oude tempels en in piramides.

Maar wat zijn hiërogliefen eigenlijk? Het zijn tekens en kleine tekeningen. Je kunt het vergelijken met een soort alfabet maar niet van letters maar van tekens, klanken en soms hele woorden.

In deze kindercollege proberen we het ‘geheimschrift’ uit het Oude Egypte te kunnen lezen en te begrijpen. We duiken ook in de geschiedenis van het Oude Egypte, het ontstaan van de hiërogliefen, de rol van veldheer Napoleon, het fort in Alexandrië, de codekrakers en nog veel meer. We gaan in de workshop zelf ook in hiërogliefen schrijven. Wat dacht je van je eigen naam op een echt stuk papyrus (papier van riet) uit Egypte.

hiërogliefen