VULKANEN

Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over vulkanen

Vulkanen (groep 5 t/m 8)

Ooit wel eens een vuurspuwende berg gezien of over dode vulkanen gelopen? Misschien dit laatste wel want die dode vulkanen liggen niet ver van Nederland vandaan. Vlak over de grens, in Duitsland, ligt een interessant gebied dat de Eifel heet. Een ideaal gebied om de wereld van de vulkanen beter te leren kennen en te begrijpen.

Wist je dat het woord ‘vulkaan’ afgeleid is van Vulcano, een Italiaans eilandje ten noorden van Sicilië. De Oude Romeinen noemden hun God van het vuur Vulcanus en is naar dit eilandje vernoemd. Wist je dat de aarde meer dan 1000 vulkanen heeft, ongeveer 1500 waarvan er ca. 600 actief zijn? We duiken in de wereld van de Vulkanen, met verhalen over vulkanologen, met soms een dramatische afloop, de verwoestende kracht van vulkanen, de prachtige schildvulkanen op IJsland, ja wij zijn daar ook geweest. Een eiland vol met kussenlava en basalt.

Met de workshop en praktijk aansluitend gaan we een vulkaan namaken die, net als in het echt, gaat roken en schuimen. We werken met klei, doen proefjes, microscopen en een demovulkaan. Uiteraard letten we goed op de veiligheid van de kinderen.

Interesse? Neem dan contact op!
Vulkanen