VULKANEN

Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over vulkanen

Vulkanen (groep 5 t/m 8)

Ooit wel eens een vuurspuwende berg gezien of over slapende vulkanen gelopen? Misschien dit laatste wel, want veel slapende vulkanen liggen niet ver van de Nederlandse grens vandaan. Vlak over de grens, in Duitsland, ligt een groen gebied dat de Eifel heet. Een ideale plek om de wereld van de vulkanen beter te leren kennen én te begrijpen.

Wist je dat het woord ‘vulkaan’ afgeleid is van Vulcano, een Italiaans eilandje ten noorden van Sicilië? De Oude Romeinen noemden hun god van het vuur Vulcanus en is naar dit eilandje vernoemd. Onze wereld, de aarde, telt ongeveer 1500 vulkanen waarvan er ca. 600 actief zijn. Overigens liggen de meeste vulkanen op de bodem van de zee. Kortom: tijdens de presentatie duiken we in de wereld van de vulkanen, de vulkanologen,  wat vulkanen precies zijn, hoe ze zijn gevormd, (extreme) uitbarstingen, soorten vulkanen. Dit alles wordt ondersteund met filmpjes, afbeeldingen en meegebracht vulkanisch materiaal.

Na de presentatie is het natuurlijk tijd voor een workshop of praktijk. Afhankelijk van de groepsgrootte wordt een vulkanisch doosje gemaakt of (bij de bovenbouw en in overleg) wordt in groepjes een vulkaan nagemaakt die met verschillende kleuren uit zal gaan barsten!

Natuurlijk komt niemand met lege handen thuis. Iedereen mag een mooie lava steen uitzoeken. Uiteraard zijn de lavastenen eigenhandig verzameld en afkomstig uit een vulkanisch gebied. 

Vulkanen