MINERALEN

Educatieve kinderlezingen en kinderworkshops over mineralen

Mineralen (groep 7 en 8)

De wereld van de mineralen is een mooie maar soms wel een moeilijk te begrijpen wereld. Er bestaan namelijk vele soorten minerealen met allerlei moeilijke namen, wiskundige ‘berekeningen’ en veel vakjargon. Maar laat je dat niet weerhouden om in deze bijzondere wereld te stappen. Wanneer je een prachtige mineraal hebt (gevonden), wil je vaak weten wat het is. Je pakt een mineralenboek erbij, je kunt naar een mineralenmuseum gaan of je speurt het internet af op zoek naar de naam van je vondst. Als je eenmaal de naam weet, wil je misschien ook meer weten over het mineraal zoals de hardheid, splijting, kleur, samenstelling, etc.

Daarom is deze lezing en praktijk misschien een begin van je mineraleninteresse. Een lezing die je helpt met het determineren (opzoeken) van je vondst. Met veel tips, zodat jij zelf aan de slag kan gaan. Maar ook tips, waar je mooie mineralen kunt vinden.

Wellicht dat deze kinderworkshop jou hierbij verder kan helpen. Stap voor stap gaan we dus de wereld van de mineralogie verkennen. Stap voor stap gaan we de eigenschappen van deze natuurlijke ‘objecten’ begrijpen… stap voor stap leer je de mineralen kennen.

Praktijk

In de praktijk gaan we zelf mineralen onderzoeken, vergelijken en bewerken. Dat bewerken gebeurt met halfedelstenen die we van een ruwe steen veranderen naar een gladde steen door het toepassen van verschillende technieken. Deze praktijkles is afhankelijk van de groepsgrootte.

Workshop

Is de groep te groot of is op het moment van aanvraag niet voldoende halfedelsteen voorradig, dan is het ook mogelijk om diverse mineralen na te maken van verschillende kristalroosters. / papieren bouwpakket

Workshop

Een mineralendoosje maken is ook mogelijk. Misschien wel het begin van je collectie.

Natuurlijk krijgt iedereen ook een mooie mineraal mee naar huis!

Mineralen
mineralen