Nacht van Cultuur Kasteel Helmond Kastelen bouwen

Laden Evenementen

Zaterdagavond 12 oktober is het weer zover! De Nacht van Cultuur georganiseerd door Bibliotheek Helmond-Peel brengt de bezoeker in het kasteel van Helmond mee naar de middeleeuwen. Curiosityworld is aanwezig voor het kinderprogramma, bouw je eigen Middeleeuws kasteel.

Voor meer info, klik hier: https://www.museumhelmond.nl/evenementen/beleef-de-nacht-van-cultuur/

Beleef de Nacht van Cultuur

Save the date voor een avontuur in het donker! Want op zaterdagavond 12 oktober slaan De Cacaofabriek, Het Speelhuis, Kunstkwartier, Bibliotheek Helmond-Peel en Museum Helmond de handen ineen voor een gezamenlijke Nacht van Cultuur. Iedereen is welkom van 19.00-00.00 uur, en de toegang is gratis. Om 19.00 uur openen de directeuren van de culturele instellingen de Nacht van Cultuur feestelijk samen met wethouder Cultuur, Antoinette Maas.

Dit keer vormt Museum Helmond met de twee museumlocaties Kasteel Helmond en Kunsthal Helmond het decor. De Helmondse kunst- en cultuurorganisaties slaan op deze avond de handen ineen voor een programma vol synergie tussen professionele en amateurkunsten op de meest bijzondere locaties. Met optredens van Phoenician Drive, Jelle Verse en jonge talenten. Dans tussen de kunstwerken met de Silent Disco, laat je ‘omverblazen’ in de Stormkamer of win een prijs bij de Bingo van Tiny Tupperware. Uiteraard is de nacht weer gevuld met de meest bijzondere workshops. Ook op de route tussen de locaties is veel te beleven. Luister bijvoorbeeld een privé-concert in de ‘Secret garden’ of dans mee met Sherman.

Bekijk hiernaast de aftermovie van 2018, voor alvast wat voorplezier!

Wie, wat, waar en hoe laat?! Bekijk het programma:

Leer schilderen en muziek bespelen, ga op bingo en op workshop en geniet van al dat dansen!

 • 19.15-22.00 uur. Masterclass – modelschilderen met figuranten: samen met beeldend kunstenares Julienne Tullemans schilder je een stijlvol model na. De modellen dragen diverse kostuums.
 • 19.45, 20.45 en 21,30 uur. Woon een locatie-dansvoorstelling bij in Kunsthal Helmond. Zo’n 20 jongeren doen mee, van de ‘Modern Intermediate’ onder leiding van dansdocent en choreograaf Luciënne Lambermont.
 • 19.30-20.15 uur. Dansstuk ‘Ordinary days’: op het voorplein van Kunsthal Helmond voeren leerlingen (8-25 jaar) van de company- en talentklassen van Kunstkwartier hun dansstuk ‘Ordinary days’ op onder leiding van dansdocent en choreograaf Luciënne Lambermont.
 • 19.15-20.30, 21.00-21.45, 22.15-23.00 uur. Bingo door Tiny Tupperware: dragqueen Tiny Tupperware is een ware bingotijger. Tiny heeft ballen, ze is lekker vlot en strooit met prijzen!
 • 19.00-22.00 uur. Workshop ‘Licht in duister’: in deze workshop maak je jouw eigen lampion met de zestiende-eeuwse meesterschilder van het landschap, Lucas Gassel, als inspiratiebron. De workshop passen we aan op jouw niveau, van gevorderd tot beginner. Iedereen kan doorlopend aanschuiven om aan de slag te gaan met landschapsafbeeldingen in je eigen lampion.
 • 19.15-22.00 uur. Workshop Stopmotion ‘optische illusie’: in deze inloopworkshop ga je aan de slag met de multimediatechniek stopmotion. Op de vloer leg je met kartonnen stroken een figuur waarmee je een optische illusie kunt maken. Om ‘jezelf’ vervolgens te verwerken in de stopmotionfilm. Leuk!
 • 19.15-22.00 uur. Workshop ‘Drum together’: we gaan verschillende onderdelen van het drumstel verdelen over de groep basdrum, snaredrum, enz. De drummer zit achter een compleet drumstel waar hij een ritme speelt met de verschillende drumstel onderdelen die de deelnemers hebben. Het doel is om als groep te gaan functioneren als één drummer.
 • 19:30-20:00 uur en 20:30-21:00 uur. Saxofoonkwartet ‘Stones en Jo’: lekker swingend saxofoonkwartet, de deelnemers zijn de muziekcursisten en docent Jo Hennen van Kunstkwartier.
 • 20.00-22.00 uur. Workshop Keramiek windlichtjes maken: samen met keramiek kunstenaar Andres Bauer ga je aan de slag met je handen. Het resultaat is een windlicht van keramiek die de route tussen Kasteel Helmond en Kunsthal Helmond verlicht. Neem ‘m lekker mee naar huis, je eigen windlicht, aan het einde van dit nachtelijke avontuur!
 • 19.00-22.00 uur. Workshop Oude schildertechnieken: in het kader van de expositie in 2020 over de zestiende-eeuwse meester van het landschap, Lucas Gassel, geeft Marianne Driessen demonstraties en kleine workshops in oude schildertechnieken zoals bijvoorbeeld zelf verf maken.
 • 19.15-22.00 uur. Speel maar mee met het jeugdorkest en probeer instrumenten uit. Luister met plezier, doe een dansje of zing mee op de melodieën van deze jonge talenten.
Ga naar de bovenkant