Kindercollege en workshop Leven in de IJstijd en Steentijd / Wijchen

Laden Evenementen

Museum Kasteel Wijchen heeft een mooie expo over Koud (IJstijd).

Donderdag 28 december 2023 organiseert Museum Kasteel Wijchen bij de tentoonstelling KOUD! een kindercollege over leven in de ijstijd en steentijd. Sandra van Dam van Curiosityworld neemt je in de lezing mee naar de tijd van mammoeten en neanderthalers. Na de lezing ga je in een workshop aan de slag en een ijstijdlandschap maken met dieren uit die tijd.

In de lezing leer je York uit Doggerland kennen. Doggerland ligt tussen Engeland en Europa. In de ijstijd lag dit land droog en leefden er allerlei dieren. De mensen (neanderthalers) volgden de dieren voor eten en kleding. Ze maakten gebruik van stenen werktuigen. Ook botten en hout konden ze goed gebruiken. York vertelt je er meer over in de lezing.

Na de lezing ga je zelf aan de slag en een ijstijdlandschap maken met dieren en neanderthalers. Na afloop krijg je een leuk aandenken mee.

Praktische informatie

Het kindercollege wordt gegeven op donderdag 28 december 2023 van 13:30-15:00 uur.
Het college is geschikt voor kinderen vanaf 8/9 jaar t/m 14 jaar.
Prijs voor deelname: museumticket + € 2,00 toeslag

Aanmelden

Er kunnen maximaal 20 kinderen deelnemen, daarom is vooraf aanmelden verplicht. Je kunt je hier aanmelden.

Over de expo:

Expo te zien van 18 mei 2023 t/m 7 januari 2024

KOUD!

Over leven in de ijstijd

De omgeving van Wijchen zag er in de ijstijd heel anders uit dan nu. Het was kaal en koud. Het kon wel -50 ˚C worden. Er leefden enorm grote dieren zoals de wolharige neushoorn en de mammoet, maar ook kleinere dieren zoals de hyena en de woelrat.

Stel je eens voor dat jij tussen al deze dieren zou leven. Zou jij kunnen jagen op een mammoet van 3 meter hoog? Wat doe je als je ineens oog in oog staat met een hyena? Hoe vind je voedsel en maak je vuur in de ijzige kou?

Ontdek in de tentoonstelling Koud! hoe de dieren eruitzagen in de ijstijd. Hoe mensen en dieren konden overleven in barre omstandigheden. En waarom de mammoet is uitgestorven en de mens niet.

Kinderen ontdekken met doe-elementen hoe je in de ijstijd voedsel verzamelde. Nootjes vinden is niet zo makkelijk als het lijkt…

Leven en overleven, ervaar het in de tentoonstelling Koud!

Ga naar de bovenkant