OVER

Wie is Sandra van Dam?

Als nieuwsgierig kind zat ik vaak met mijn neus in de boeken en te turen naar de sterrenhemel. Vooral wetenschappelijke onderwerpen als sterrenkunde, geologie, prehistorie, archeologie maar ook kunst en geschiedenis vond ik interessant. Op 15 jarige leeftijd werd ik lid van de JWG, de Jongerenwerkgroep voor Weer- en Sterrenkunde in Rotterdam. Daar ontmoette ik jongens en meisjes die, net als ik, geïnteresseerd waren in sterrenkunde. Twee jaar later werd ik contactpersoon van deze afdeling. Met veel plezier had ik jarenlang kinderen begeleid en allerlei uitstapjes georganiseerd inclusief gastsprekers. In de tussentijd verzamelde ik thuis, een inmiddels groot, wetenschappelijk knipselarchief. Sinds de jaren ’80 hou ik bijv. dagelijks de krant(en) bij op zoek naar wetenschappelijke artikelen, alhoewel het internet ook zijn intrede heeft gedaan.

Vanaf mijn 20ste stapte ik over van de JWG naar de NVWS, de afdeling voor sterrenkunde voor volwassenen maar moest geleidelijk mijn lidmaatschap opzeggen vanwege mijn studie Museologie (Tegenwoordig: Cultureel Erfgoed) aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Sinds midden jaren ’90 tot 1 januari 2019 ben ik afdelingssecretaris van Stichting Geologische Activiteiten (GEA) in Rotterdam geweest en sinds 2014 tot 1 januari 2019 waren deze taken uitgebreid voor de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) afdeling Maaswaarden.

Onderstaand interview is afgenomen op 18 januari 2019 door G. Deliën van De Uitstraling. 

Sandra van Dam

Interview met Sandra van Dam

Sandra van Dam
Sandra van Dam

In mijn vrije tijd en op vakanties besteden we vaak aandacht aan natuur- en wetenschap. Dit alles valt vaak goed te combineren met andere vakantieactiviteiten. Toevallig ligt het vakantieadres vaak in de buurt van groeven, (geologische) wandeltochten of andere bezienswaardigheden. Het verzamelen van gesteenten, mineralen, fossielen is altijd leuk en spannend. Gelukkig hoef je niet altijd naar het buitenland te gaan. Nederland is ook geologisch interessant.

Als gediplomeerd Cultureel Erfgoedspecialist en naast jarenlang kennis vergaard te hebben, werd het de hoogste tijd om deze kennis over te brengen op kinderen en inmiddels ook op volwassenen. Sinds 2009 houdt Curiosityworld zich officieel bezig met het geven van lezingen, workshops en excursies over diverse natuurwetenschappelijke onderwerpen voor allerlei doelgroepen. Daarnaast is Curiosityworld in 2014 een samenwerkingsverband aangegaan met het Jeugdtheater Van Niks & Van Alles (Janine Vriens) waaruit blijkt dat theater en wetenschap in een ‘Klokhuis’ formule heel goed samengaat en wordt gewaardeerd.

Missie
Op een enthousiaste manier kennis overdragen aan belangstellenden door het aanbieden van educatieve interactieve lezingen, workshops en excursies.

Visie
Op een verantwoorde wijze het publiek inspireren en enthousiasmeren voor natuur- en wetenschap, geologie, prehistorie, natuur en geschiedenis.