2021 Jaar van het Brabants kloosterleven

“In 2021 vertellen we samen het verhaal van het kloosterleven in Brabant. We laten zien hoe de bijzondere geschiedenis van de Brabantse kloosters onze samenleving heeft beïnvloed, maar we kijken ook naar het heden en de toekomst, en laten zien hoe kloosters relevant blijven. We verkennen kloosterwaarden en -tradities, en vragen kloosterlingen, kunstenaars en publiek hoe de unieke levenswijze binnen de kloostermuren een kennis- en inspiratiebron vormt voor de toekomst.” Olga, contactpersoon Brabants kloosterleven. 

Binnen het thema geschiedenis biedt Curiosityworld (Sandra van Dam) het onderwerp ‘Monnikenwerk‘ aan. Een onderwerp dat nauw aansluit bij het themajaar over het klooster. De workshop en de lezing is geschikt voor kinderen vanaf groep 5.

We gaan op reis en duiken in de geschiedenis van het schrift. We beginnen in de prehistorie, gevolgd door de historie met haar eerste ‘geschriften’ in spijkerschrift, de Egyptische hiërogliefen én we ontdekken waar het ABC vandaan komt. Dan is het tijd om te stoppen, we zijn beland in de Middeleeuwen, een periode waar o.a. monniken veel werk verrichtten voor kerk en opdrachtgever. Waar monniken maanden hard en secuur werkten door het overschrijven van boeken. Monnikenwerk. Hoe werkten de monniken, waarmee (schrijfgerei) werkten zij en wanneer kwam er minder vraag naar deze ‘kopieerders’? Welke uitvinding heeft ervoor gezorgd dat monniken steeds minder gevraagd werden voor het overschrijven van boeken. Na de lezing is het tijd voor praktijk. Een workshop waarbij iedereen gaat ervaren hoe het is om als een monnik te schrijven. Ja, precies tussen de lijntjes en in Gotische letters a.u.b. En dat is nog niet alles. Er is ook plaats voor het tekenen van miniatuurtjes.

Monnikenwerk

Monnikenwerk